Laatste artikelen

het aanbrengen van dampdoorlatende folie

Isoleren: een investering voor je woning

Kim Burns Duurzaam

In het najaar en in de winter ontkom je er waarschijnlijk niet aan: warmte in huis verdwijnt snel of bepaalde ruimtes voelen zelfs vochtig aan. Isolatie kan hiervoor een uitkomst bieden. Wat zijn de voordelen van het isoleren, zijn er subsidiemogelijkheden en welke ruimtes kun je isoleren? In dit artikel zetten we het voor je uiteen.

Voordelen isoleren huis

Een goed geïsoleerd huis heeft veel voordelen. Een aantal voorbeelden: 

  • je bespaart ieder jaar tot honderden euro’s op je energierekening;
  • het huis stijgt in zijn waarde;
  • het is beter voor het milieu, er gaat immers minder warmte verloren;
  • je huis wordt een aangenamere plek om te wonen.

Het isoleren hoef je niet altijd volledig zelf te bekostigen. Hieronder vertellen we je meer over subsidieregelingen voor isolatie.

Subsidie energiebesparing eigen huis

het aanbrengen van dampdoorlatende folie

Tot en met 31 december 2020 gold de subsidie energiebesparing eigen huis (SEEH) voor zowel eigenaren als bewoners van woningen. Bij deze regeling kon er subsidie aangevraagd worden als je energiebesparende isolatiemaatregelen aan je woning wilde uitvoeren. Deze regeling is inmiddels niet meer geldig. Maar, goed nieuws: voor isolatiemaatregelen is er in 2021 nog steeds subsidie beschikbaar. Dat gaat via de Investeringssubsidie duurzame energie en energiebesparing (ISDE)

Subsidie voor isolatie in 2021

Via deze nieuwe regeling is het toch nog mogelijk om subsidie te krijgen bij een aantal vormen van isolatie. Een voorwaarde die gesteld wordt is dat je eigenaar bent van de koopwoning en dat je hier nu, of na de renovatie woont. Een andere voorwaarde is dat je minimaal 2 isolatiemaatregelen neemt. Bijvoorbeeld een ander type isolatiemaatregel of een warmtepomp of zonneboiler. De exacte voorwaarden lees je op de pagina van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland.

Waar beginnen met isoleren?

De meeste mensen beginnen met het isoleren van het dak, de kruipruimte, het plafond, de schuur of de vloer. Afhankelijk van de plek die je gaat isoleren zijn er verschillende soorten isolatiefolies op de markt. De isolerende waarde is de leidende factor bij het kopen van isolatiefolie. Hoe hoger de waarde, hoe meer je uiteindelijk zal besparen. 

Dampdichte folie

Een voorbeeld van een soort isolatiefolie is dampdichte folie. Dit gealuminiseerde isolatiefolie is zeer dampdicht. Het heeft 3 lagen en is gemaakt op basis van spinvliesfolie. Je kunt het bij standaard isolatie gebruiken om een dampdichte laag te maken. Vocht blijft hierdoor buiten. 

Je weet nu meer over de mogelijkheden van het isoleren van je woning. Tijd om je verder in te lezen en aan de slag te gaan. Bij de volgende winter zit je er dan meteen weer warm bij!

Tags: , , , , , ,

Comments are currently closed.