Laatste artikelen

Voorbeeld van modulair bouwen

Als gemeente je duurzaamheids ambities waarmaken? Start met modulair bouwen!

Kim Burns Banen, Duurzaam, Werken

De Nederlandse overheid maakt, in vergelijking met andere landen, nog veel te weinig gebruik van modulair bouwen. Als het stikstofprobleem serieus willen aanpakken en in 2050 richting een circulaire economie willen dan moeten we nu gaan starten met modulair bouwen. Daarnaast kan modulair bouwen deels het woningtekort in Nederland deels oplossen. 

Meer belangstelling voor modulair bouwen 

De belangstelling voor modulair bouwen neemt de afgelopen jaren toe, dit is vooral te merken bij gemeenten. Dit komt omdat gemeenten hun duurzaamheidsambities willen aantonen. Amstelveen is één van de gemeenten die modulair bouwen door wilt voeren in in de komende onderwijsprojecten, om hun ambities te realiseren. 

Bovendien winst modulair bouwen terrein in de zorg. Dit proces is in een stroomversnelling gekomen door uitbraak van het coronavirus, omdat de capaciteit toen ineens onder druk is komen te staan. Hierdoor is de overheid zich gaan beseffen dat het zorgsysteem zich meer moet richten op fluctuaties. Met modulair bouwen kan onder andere operatiekamers, wachtkamers of ambulanceposten gebouwd worden.

Modulair bouwen houdt veel meer in dan het plaatsen van units 

Modulair bouwen wordt vaak vergeleken met met lego. Waarom? Lego is eenvoudig te demonteren en later op een andere locatie weer op te bouwen, eigenlijk werkt het met modulaire gebouwen ook zo. Een modulair gebouw bestaat over het algemeen over van te voren gemaakte onderdelen. Hierdoor ontstaat het idee dat modulaire gebouwen op elkaar gestapelde units zijn en daardoor lijken op containerwoningen. Maar in de praktijk is dit lang niet altijd zo. 

Voorbeeld van modulair bouwen

Voor wie is modulair bouwen interessant? 

Modulair bouwen is niet alleen interessant voor corporaties en gemeenten. Ook sportverenigingen met een kleedkamer tekort, bedrijven die vanwege een renovatie moeten uitwijken naar een tijdelijke locatie of scholengemeenschappen die nieuwe lokalen nodig hebben vanwege het aantal groeiende leerlingen hebben baat bij modulair bouwen. Jan Snel is een bedrijf dat organisaties en instanties kan helpen bij dit soort vraagstukken. 

Tags: ,

Comments are currently closed.