Laatste artikelen

een puntlaser gebruiken in de bouw

Puntlaser kopen? Hier moet je op letten

Kim Burns Werken

Een puntlaser is een apparaat dat je als professionele klusser niet kunt missen. Dankzij de lasers die uit dit machinetje komen kun je tot op de millimeter nauwkeurig dingen opmeten en precisiewerk verrichten bij bijvoorbeeld het snijden of bewerken van producten. Maar ook de fanatieke thuisklusser kan veel baat hebben bij dit apparaat. Daarom zijn puntlasers ook gewoon te koop bij bouwmarkten en gespecialiseerde webshops. De keuze uit puntlasers kan aardig oplopen, waardoor je soms door de bomen het bos niet meer ziet. Wil jij ook een puntlaser gebruiken maar weet je niet zo goed welke voor jou het meest geschikt is? Bekijk dan de onderstaande criteria om te bepalen welke puntlaser voor jou geschikt is.

Het aantal punten

Om te beginnen is het belangrijk te weten wat voor soort puntlaser je nodig hebt. Hierbij is het vooral belangrijk te kijken naar de hoeveelheid laserpunten waarmee de puntlaser werkt. De puntlaser is bedoeld om waterpas te kunnen klussen, waardoor de ene klusser genoeg heeft aan minder punten dan de beginnende timmerman. In de norm wordt er vooral gewerkt met een 3-puntslaser en een 5-puntslaser, waarbij de twee extra lasers bij de 5-puntslaser horizontaal op het werkvlak staan gericht. Dit is gedaan om meer precies te kunnen werken en echt waterpas te snijden. Daarnaast een combinatielaser ook mogelijk, waarin naast de horizontale laser van de 5-puntslaser ook een verticale laser gebruikt wordt.

De kleur

Ook is de kleur van de laser een belangrijk punt, en dan bedoelen we niet de kleur van het materiaal van de puntlaser maar de laser zelf. De lichtstraal van de laser kan gemaakt worden met verschillende kleuren, waaronder rood en groen. Welke kleur het beste bij jou past hangt af wat je zelf fijner vindt werken of beter kunt zien. Niet iedereen kan alle kleuren goed zien of vindt het werken met dezelfde kleur handig. Daarom wordt ook aangegeven in de product omschrijving welke kleur de laser heeft. Puntlasers waarbij je zelf de kleur kunt wisselen komen wat minder voor.

De gebruiksduur

Je wilt de puntlaser kunnen gebruiker zo lang als je dit nodig hebt en niet dat deze uitvalt op het moment dat je nog aan het klussen bent. Daarom is de gebruiksduur ook erg belangrijk om in de gaten te houden. Dit is de tijd dat je de puntlaser kunt gebruiken zonder op te hoeven laden. Mocht je alleen thuis klusjes uitvoeren, dan is een puntlaser met een gebruiksduur van 10 uur ruim voldoende, voor de meer ervaren en professionele klusser kan dit al gauw doorschieten naar 33 uur of meer.

een puntlaser gebruiken in de bouw

Het werkbereik

Tot slot is het werkbereik belangrijk. Een puntlaser is handig, maar als deze straal te zwak is en je daardoor de punten niet eens kunt zien heb je er ook niets aan. Daarnaast is het niet aan te raden te dichtbij de laser te gaan zitten, omdat dit schadelijk kan zijn voor je ogen. Voor een gemiddeld gebruik is een puntlaser met een werkbereik van 30 meter meer dan genoeg.

Tags: ,

Comments are currently closed.