Laatste artikelen

terrashaard voor buiten

Terrashaard op basis van hout of gas?

Kim Burns Blogging

Vind jij het ook heerlijk om buiten te zijn? Jij bent niet de enige want veel mensen houden ervan om lang buiten te zitten en te genieten van het mooie weer. Maar dit kan helaas niet het hele jaar door in Nederland omdat het al snel te koud is om tot laat in de tuin te zitten. Met een terrashaard kan het wel! Een buitenkachels of terrashaard zorgt voor een gezellige sfeer en de nodige warmte. De eerste vraag voor het kiezen van de juiste buitenhaard is of je liever een houthaard of gashaard voor buiten wilt hebben? 

Gashaard voor buiten 

Heb jij geen zin om met houtblokken te sjouwen? Of is er geen plaats voor een kachelpijp? Dan is een gashaard de ideale oplossing om alsnog warmte en gezelligheid in jouw tuin toe te voegen. Een gashaard voor buiten kan je met een draai aan de knop aanzetten en staat binnen enkele minuten op een aangename temperatuur. 

Gashaarden voor buiten branden vaak op propaan of butaangas. Gasflessen voor de haard zijn in 5 liter, 7,5 liter en 10 liter verkrijgbaar bij een bouwmarkt, tuincentrum of benzinestation. Wanneer de fles leeg is kan je deze weer verwisselen voor een vol exemplaar. 

Hierbij de voordelen en nadelen van een buitenhaard op basis van gas op een rijtje: 

Voordelen van een gashaard voor buiten 

  • Geen last van rookontwikkeling 
  • Makkelijk en snel aan te steken en uit te zetten 
  • Relatief weinig onderhoud nodig 
  • Moderne gashaarden zijn minder belastend voor het milieu 

Nadelen van een terrashaard op gas 

Vuur is niet zo authentiek als bij een terrashaard op basis van hout 

  • Vaak minder warmte dan houtgestookte terrashaarden 
  • Gasflessen die je moet bijvullen 

Houthaard voor buiten 

Een houthaard voor buiten is vaak voorzien van een deurtje met ruit en daarmee relatief veilig in gebruik. Je kan dus veilig genieten voor een mooi brandend warm vuurtje in de tuin! Wanneer de keuze is gevallen op een houthaard heb je ook een rookkanaal nodig. 

Het rookkanaal kan redelijk kort zijn dat rechtstreeks op de haard is aangesloten. Een houthaard kan bij het aansteken wel wat rookontwikkeling geven. Het is daarom ook belangrijk om bewust te zijn welke houtsoort je gebruikt voor je terrashaard.

Houtsoorten die je beter niet kunt gebruiken zijn geïmpregneerd hout of geverfd hout. Het beste is om droog hout te gebruiken, dit zorgt namelijk voor de minste rook , knetters en vonken. Naaldhout wordt vaak alleen gebruikt voor het aansteken van de kachel. 

Bij een houtkachels is het ook belangrijk om rekening te houden met de ondergrond van het terras. Bij het gebruik van een houthaard voor buiten moet de ondergrond wel bestemd zijn tegen hoge temperaturen. 

Hierbij de voordelen en nadelen van een buitenhaard op basis van hout op een rijtje: 

Voordelen van een terrashaard op basis van hout 

● Een buitenhaard met rookkanaal heeft een goede warmtespreiding 

● Warme en authentieke uitstraling 

● Hout is een goedkope brandstof 

Nadelen van een terrashaard op basis van hout 

● Het duurt langer om de haard aan te steken 

● Bij het aansteken kan tijdelijk veel rookontwikkeling ontstaan 

● Een kachel is waanzinnig heet. Plaats een rekje rond de kachel als je kleine kinderen in huis hebt. 

terrashaard voor buiten

Terrashaard kopen 

Nu weet je waar wat de voordelen en nadelen zijn van terrashaarden op gas en hout en kan je een keuze gaan maken. Dit is een mooi moment om er eentje aan te schaffen en er zo snel mogelijk van te gaan genieten!

Tags: ,

Comments are currently closed.