Laatste artikelen

Waar vind je goede ambachtslieden?

Kim Burns Banen, Vacatures, Werken

Werken hoort bij de mens. De mens vindt er vaak zingeving in en door het feit dat er werk bestaat is de wereld vormgegeven zoals hij nu is. Al sinds het begin der tijden werkt de mens. Dit betekent ook dat het idee van werken voortdurend verandert. Dit kan ook weleens een probleem met zich meebrengen. Denk bijvoorbeeld aan de noodzaak om goede vakmensen te vinden terwijl die er soms niet zijn. Dit is vooral vaak het geval wanneer het om ambachtslieden gaat. Dit zijn mensen die nog bepaalde vaardigheden bezitten met betrekking tot oudere beroepen.

Lastig te vinden

Het kan best lastig zijn om goede werknemers te vinden die bepaalde ambachten nog onder de knie hebben te vinden. Al moet hierbij zeker ook aangetekend worden dat ook beroepen die in het recente verleden misschien nog niet als een ambacht werden gezien dat wel steeds vaker blijken te zijn. Op enig moment wordt namelijk de kennis van het vak niet meer zo goed doorgegeven als voorheen het geval was, met als gevolg dat een ambacht langzaam maar zeker uitsterft. Dit maakt het dan ook lastig om geschikte personen te vinden. Hulp van een bemiddelaar is hierbij dan ook gewenst.

Een uitzendbureau inschakelen

Een goede hulp kan een uitzendbureau zijn. Hier zijn namelijk vaak nog vaklieden in allerlei soorten vakken te vinden. Dit is dus vaak ook nog het geval wanneer een bepaalde ambachtsman gevonden moet worden. Zeker ook wanneer het gaat om beroepen die nog niet zo lang geleden wel in nog werden uitgeoefend. De oude meesters in het vak zijn dan vaak nog wel te vinden, maar is de hulp van een professioneel bureau dan wel nodig. Dit geldt ook nog eens omdat de werkzaamheden die gedaan moeten worden nog weleens van tijdelijke aard zijn en een uitzendkracht een goede oplossing is.

Allerlei branches

Ambachtslieden zijn in allerlei branches te vinden. Denk bijvoorbeeld aan technische vacatures waar ze werken met metaal, maar denk ook aan oude technieken. Daarnaast zijn er een flink aantal beroepen waarvan de waarde in de huidige tijd misschien iets minder groot is geworden, maar waar de ambachtslieden nog wel van extra toegevoegde waarde kunnen zijn. Denk bijvoorbeeld alleen al aan het verschil tussen handgemaakte producten en producten die machinaal worden vervaardigd. In sommige gevallen is ene handmatig gemaakt product nu eenmaal de betere keuze. In zulk gevallen is het handig om hiervoor iemand te kunnen benaderen die deze vaardigheden bezit.

Opleidingen doen

Het wil tegenwoordig nog weleens voorkomen dat een ambachtsman van een bepaald type simpelweg niet meer te vinden is. Om dit probleem op te lossen komt het steeds vaker voor dat een bepaald vak opnieuw aangeleerd wordt. Er worden dan opleidingen opgezet om nieuwe vakmensen op te leiden.

Soms zijn dit opleidingen die van een onderwijsinstelling uitgaan, maar in veel gevallen zijn het ook meer private opleidingen. Ze worden dan aangeboden door bijvoorbeeld een uitzendbureau of door een bedrijf. Vaak is het dan zo dat deze bedrijven aanvoelen dat een bepaald type nodig is om te zorgen dat een beroep niet in zijn geheel uitsterft.

Oppakken als hobby

In sommige gevallen vinden bedrijven en vakmensen elkaar ook simpelweg bij toeval. Oude ambachten waren vroeger dan misschien noodzakelijk voor de maatschappij, in de moderne tijd is dat natuurlijk anders. Sommige werkzaamheden worden dan door mensen opgepakt als een hobby. Zij bekwamen zich in hun vrije tijd ter ontspanning in een bepaald beroep. Op enig moment blijkt er dan vraag naar de betreffende vaardigheden te ontstaan. Daardoor kunnen zijn ineens geld gaan verdienen met de werkzaamheden die zij zichzelf hebben aangeleerd als hobby. Dit gebeurt tegenwoordig vooral vaak als het gaat om bijvoorbeeld het maken van producten met de hand.

Basis van techniek

Het interessante aan ambachtswerk is ook dat het vaak de basis vormt voor moderne techniek. Juist door iemand in dienst te hebben, of in ieder geval op de werkvloer te hebben, die de oude kennis bezit kan de jonge generatie dingen leren die zij tijdens hun opleiding in een bepaald beroep niet meer meekrijgen. De werking van bepaalde systemen is bijvoorbeeld vaak afgeleid van de manier waarop dit ooit werd gedaan. Dit kan dus ook een belangrijke rol spelen in de manier waarop tegenwoordig gewerkt wordt. De oude kennis kan dan helpen om het proces te verbeteren.

Comments are currently closed.